fbpx

Skaper nye uterom med innglassede balkonger

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Ekstra rom for kos og rekreasjon, utvidet brukstid på balkongen og bedre inneklima. Dette er bare noen av fordelene med det svært populære tiltaket som innglassing kan gi for balkongfrelste tromsøværinger. 

Tromsøværingene flytter fra eneboliger til leiligheter. Med langt mindre «eget» uteareal tilgjengelig i en leilighet, ender mange opp med å gå for den svært populære løsningen som innglassing av egen balkong representerer.

Innglassing kan gi supergevinst

– Tromsøværingene kom nok litt seint i gang med innglassing av balkonger. Dette har jo for eksempel vært populært i Sverige siden 50-tallet, spesielt i forbindelse med blokkbebyggelse. 

– Men da byens boligeiere og-utbyggere fra starten av 2000-tallet og fremover fikk øynene opp for løsningen, var det til gjengjeld mange som har omfavnet denne teknikken, som kan gi uante gevinster for beboeren i ei leilighet. Dette forteller en av byens absolutte eksperter på glassteknikk, glassmester Andreas Appelbom.

Andreas Appelbom er ekspert på innglassing av balkonger.
EKSPERT: Andreas Appelbom hos Glassmester Appelbom er en av Tromsøs eksperter på glassteknikk.

En godt utført innglassing vil åpenbart utvide balkongens bruksområde. I tillegg vil det strekke brukssesongen i «begge ender». Det er mange som velger å gjøre en innglasset balkong til et helårsrom. Her kan nemlig utemøbler og annet naturlig balkongutstyr få stå oppe hele året.

– Å gå for innglassing av balkongen kan enkelt sett regnes som en avansert variant av fortelt til campingvogn og bobil, forklarer Appelbom.

Verdiøkning

Han mener at innglassing av balkongområdet kan gi positive ringvirkninger i forhold til mange problemstillinger man kan oppleve som beboer i leilighet. Vind, ventilasjon og utlufting i leiligheten, i tillegg til at innglassing kan gi svært god effekt i forhold til lyd- og støyproblematikk. På toppen av det hele er glassmesteren helt overbevist om at et slikt tiltak i tillegg øker verdien på boligen din.

 • Eksempel på innglassing av balkong fra Lumon
 • Eksempel på innglassing av balkong fra Lumon
 • Einerhagen planlegger med innglassing av balkong på deler av boligmassen.
 • Einerhagen planlegger med innglassing av balkong på deler av boligmassen.
 • I Norrøna Boligpark er en andel av leiligheter utstyrt med innglasset balkong.
 • Einerhagen planlegger med innglassing av balkong på deler av boligmassen.

– Men dagens solide og svært lekkert utseende løsninger kan innglassing av egen balkong definitivt fornye og modernisere utseendet og fremtoningen av en leilighet eller enebolig. Når man parer dette med de øvrige fordelene med en innglasset balkong, så er jeg ikke i tvil om at dette til slutt kan utgjøre en betydelig verdiøkning for boligen, mener Andreas Appelbom.

LES OGSÅ: Leter fortsatt etter løsning på støyproblematikk

Innglassing er ikke vinterhage

 • Innglasset balkong må ikke forveksles med vinterhage, som er helt tett og isolert.
 • Regnes byggeteknisk fortsatt som uterom etter innglassing.
 • Krever ikke byggetillatelse, men skal varsles til kommunal byggesaksavdeling.
 • Glass knuser lydbølger og kan gi støydempende effekt.
 • Myrengblokkene ble de første blokkene med innglasset balkong da de ble renovert.

– Samtidig er det viktig for oss å være tydelig på at innglassing av balkong ikke er det samme som vinterhage. Når vi som fagfolk glasser inn en balkong, så gjennomføres dette som en element­beskyttelse av et eksisterende uterom. 

– I realiteten er det er det rett og slett oppbygging av en dobbeltfasade, som ofte benyttes som energi­besparende tiltak i såkalte «klimagode» boliger. Hos oss omtaler vi ofte innglassing som «værhud» eller «klimaskall». Dette innebærer at arealet fortsatt er regnet som uterom, det er uisolert og ikke helt tettet, men samtidig langt mer beskyttet mot vær og vind enn en åpen balkong. Vind er den viktigste årsaken til at man opplever kulde.

– Vår erfaring, og tilbake­meldinger fra kundene, viser at bruken av slike uterom øker voldsomt etter innglassing – man sitter tross alt veldig godt skjermet og beskyttet, sier Appelbom.

Tilfredsstiller støykrav

I prosjektet Norrøna Boligpark var innglassing av balkonger svaret på problematikk knyttet til fly- og trafikkstøy, forteller prosjektleder Roger Fagerheim i Frabene.

Mange av leilighetene i Norrøna Boligpark er levert med innglassing av balkong.
INNGLASSET: Mange av balkongene i Norrøna Boligpark er innglasset, noe som åpner for utvidet bruk av arealet.

– Vi fikk prosjektert inn en løsning der innglassing av balkongene tilfredsstilte støykravene fra myndighetene. At leilighetene i tillegg fikk utvidet bruksmulighet ble en veldig positiv bonus.

Roger Fagerheim i Frabene valgte innglassing av balkong som løsning på støyproblematikk.
LØSNING: I Norrøna Boligpark ble innglassing valgt som løsning, forteller Roger Fagerheim i Frabene.

Prosjektlederen kjenner godt igjen momentene som Appelbom allerede har trukket frem;

– Hos oss har de innglassede balkongene uten unntak blitt kjempepositivt mottatt. Det gir en svært effektiv avskjerming, samtidig som man via skyvefelt kan åpne akkurat hvor mye eller lite man vil. Vi ser at balkongene blir utstyrt med helårs hagemøbler og terrassevarmere for å gi litt ekstra temperatur de kaldeste dagene. Dette representerer helt klart en utvidet bruksmulighet for eierne, forteller Fagerheim.

Balkong til flerbruk

– I dagens løsninger er det selvsagt glidende, flyttbare paneler som gjør at man kan finregulere hvor åpen balkongen skal være på de varmeste dagene. Samtidig er man svært godt værbeskyttet når været endrer seg. At innglassingen kan ha funksjon fra en litt avansert lévegg til full vær- og vindbeskyttelse er jo en åpenbar fordel tatt i betraktning hvor vi holder til, legger Andreas Appelbom til.

SETT DENNE? Her planlegges den nye bydelen – bli bedre kjent med området

– Det er jo tross alt ingen ting som tilsier at man ikke kan sitte på balkongen midtvinters og nyte en arktisk stjernehimmel og nordlys, samtidig som man er godt beskyttet mot elementer som kulde og vind, smiler glassmesteren.

PS! Hos Einerhagen legger vi for tiden ned mye arbeid i at hver enkelt boenhet skal få maksimal bokvalitet. Derfor planlegger vi allerede at en del av leilighetene i vårt prosjekt skal utstyres med innglasset balkong.


Hold deg oppdatert, bli nyhetsbrevabonnent:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.