fbpx

Lurer du på hvor navnet «Einerhagen» kommer fra? Her er svaret.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

På Langnes planlegges nå den nye bydelen Einerhagen, som etter planen skal bygges mellom Ærfuglveien og Rypeveien. Men hvor kommer egentlig navnet «Einerhagen» fra?

I området, som tidligere var kjent som «Nedre Håpet», ble det på 70-tallet oppført rundt 100 kommunale boliger, som var ment å være midlertidig.

På slutten av 90-tallet sto derimot boligene enda, men var i såpass dårlig stand at valget for kommunen sto mellom en totalrenovering, eller å rive alt for å gi plass til nytt.

Valget falt på sistnevnte.

I den anledning ønsket man også å friske opp området, og la det gjenoppstå med ny identitet– etter flere år med et litt rufsete rykte.

«EINERHAGEN» DUKKER OPP

I oktober 2003 skrev Nordlys følgende under tittelen «Nytt håp for Håpet»:

«Håpet skal framstå i ny drakt og med nytt navn: Einerhagen. Gettopreget skal vekk. Området skal framstå som en grønn perle».

Dette var første gangen man presenterte navnet «Einerhagen», som nå altså har eksistert i over 15 år.

Da Nordlys-artikkelen ble publisert var de kommunale boligene fjernet, og Nedre Håpet-området skulle etter planen gjenfødes med nytt utseende og identitet.

Og det nye navnet, hadde ifølge artikkelen, sitt opphav i «Einerabben» – et gammelt navn på området (og en «rabb» er altså en jordrygg).

«– Vi ville gi en annen identitet til området og bidra til noe positivt i nærmiljøet», sa daværende overarkitekt ved plan og næring i Tromsø kommune, Kristine Røiri, til Nordlys.

EINERABBEN

I september 2004 presenterte avisa overskriften: «Nedre Håpet blir ny». Da var reguleringsplanen klar for politisk behandling.

Her gikk man igjen inn på navnevalget, og understrekte at det hadde blitt lagt ned mye energi på å finne nytt navn til området. Målet var å si noe om områdets nye identitet, samt få med noe av det historiske.

NY BYDEL: På Langnes planlegges den nye bydelen Einerhagen. Her ved prosjektleder Odd-Harald Eriksen og daglig leder Even Liahjell.

«I navneprosessen kom man over navnet Einerabben. Det er den delen av moreneryggen som skal danne ryggraden i parken. Siden parken er en slags hovedidé i prosjektet, ble «Einerhagen» valgt», står det i artikkelen.

To år etter – i 2006 – fikk barnehagen i Alkeveien, tett opp mot planområdet, nytt navn. Den ble da «Einerabben barnehage».

HAGE-KONSEPT

Det var Kristine Røiri og daværende Borealis-arkitekt Heidi Bjøru, som kom på navnet «Einerhagen».

– Vi tok utgangspunkt i det historiske navnet «Einerabben», samt planen som hadde et «hage-konsept», med park og mye grøntområder, sier Røiri i dag.

GRØNT

Selv om en del er forskjellig fra 2003-planene, til dagens planer for området, er det også mange likhetstrekk. «Hage-konseptet» er for eksempel fortsatt intakt.

GRØNT: Einerhagen legger stor vekt på grønne områder.

Einerhagen legger fortsatt stor vekt på grønne rekreasjonsområder og utendørs aktivitetsmuligheter, til glede for alle.

Og som kjent: bydelen skal være bilfri, med underjordisk parkering, og intern infrastruktur kun ment for myke trafikanter. Som en stor, herlig hage!

Har du gamle bilder fra området, eller informasjon om Einerhagen- eller Einerabben-navnet? Da vil vi gjerne høre fra deg! Ta kontakt med oss på Facebook!

1 hendelser på “Lurer du på hvor navnet «Einerhagen» kommer fra? Her er svaret.”

  1. Tilbakeping: – Fantastisk at det bygges boliger nært handel - Einerhagen.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *